2. Uluslararası Sigorta Fuarı’nın ikinci gün “Gelecekte Aracıların Rolü” paneli ile başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Genç’in modere ettiği panele TÜSAF Başkanı Adnan Çelik, SBD Başkanı Ferhan Özay, Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Turgay Özata, SEDDK Grup Başkanı Ergin Kılıç ve TOBB Sektör Meclis Başkanı Nevzat Yavuz konuşmacı olarak katıldılar.
Aracıların, acente ve brokerlerin sektördeki rolü ve sorunlarının ele alındığı panelde, dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler ekseninde aracılar özelinde gelecek öngörülerine de yer verildi.
Panelde “Dijital Platform Ekonomisi Çağında Sigorta Aracılığının Geleceği” başlıklı bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Genç, sigorta aracılarının üstlendiği önemli rollere değinerek gelecekte de var olmalarının beklenildiğini ancak devam eden dijital dönüşüm ve artan müşteri kullanımı karşısında sigortayla ilgili daha fazla işin platformlar aracılığıyla işlem göreceğinin öngörüldüğümü aktardı.
SBD Başkanı Ferhan Özay, konuşmasında tüm çalışmalarını müşteri odaklı hizmet anlayışla gerçekleştirdiklerini dile getirerek bu anlamda yeniliklerin ve teknoloji kullanımının önemine dikkat çekti. Rekabet avantajı için inovasyonun gerekliliğine değinen Özay, “Gelecekte sürdürülebilirlik sağlamak adına inovasyon çalışmaları desteklenmeli. Öte yandan risk danışmanlığı ve yönetimi de çok önemli. Dünyada riskleri azaltmak için kullanılan uygulamalar hizmetlere entegre edilmeli” dedi.
Konuşmasında aracıların rolüne dikkat çeken Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Turgay Özata, acenteler olmadan sigorta şirketlerinin müşterilerine ulaşmasının mümkün olmadığın söyledi. Eylül sonu itibariyle sektördeki üretimin yüzde 60’ının acenteler, yüzde 16’sının ise brokerler tarafından gerçekleştirildiğini belirten Özata, “Acenteler ve brokerlerin her zaman hayatımızda olmalı. Şirketler olarak teknolojiye yatırım yapmamızın temel nedeni operasyonel süreçleri iyileştirmek, etkin müşteri yönetimi ve rekabet ortamında ayakta kalabilmek. Aracılarımız için de imkan yaratıyoruz. Onlar da bu sayede daha fazla müşteriye ulaşabiliyorlar. Gelecekte ayakta kalabilmeleri için bu gelişimin bir parçası olmak durumundalar” diye konuştu.
TÜSAF Başkanı Adnan Çelik, sigortacılık mesleğinin geçmişten günümüze gelişimine değinerek sektörün ve acentelerin mevcut sorunlarını aktardı. Mevcut sıkıntıların ben değil biz diyerek sektörün tüm paydaşlarıyla ve ancak ortak akılla çözülebileceğinin altını çizen Çelik, sektörü hak ettiği yere getirmek için herkese çağrıda bulundu.
SEDDK’nın sektörün değişen ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına tüm gücüyle çalıştığını SEDDK Grup Başkanı Ergin Kılıç, “Bu anlamda aracılardan gelen tüm talepleri dikkate alarak hızlıca ilgili düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. SEDDK olarak acente ve brokerlerimize destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
Panelde, haksız rekabet konulu bir sunun gerçekleştiren TOBB Sektör Meclis Başkanı Nevzat Yavuz, bu bağlamda finans kuruluşları nedeniyle acentelerin yaşadığı sorunları aktararak “Mevcut durumun yol açtığı problemlere yasal düzenlemelerle çözüm getirilmeli. Herkes kendi işini yapmalı” ifadelerini kullandı.
Sigorta Ekranı: